Transparante en heldere adviezen
Maatwerk en direct resultaat
Innoverende producten en behandelingen
Gespecialiseerde huidspecialisten
Brede en holistische aanpak en geen symptoombestrijding

Collageen is een bouwsteen wat overal terug te vinden is in het lichaam. Zo is het te vinden in je huid, nagels, haren maar ook in het bindweefsel, de botten en in de spieren. Waarom is juist deze bouwsteen nou zo belangrijk voor jouw huid en wat kun je eraan doen om de aanmaak van het collageen te blijven stimuleren?
Wij lichten het toe:

Wat is collageen en wat doet het?

Collageen is een eiwitsoort wat een lichaamseigen stof is. Het is een soort netwerk wat het lichaam als het ware aan elkaar geplakt houdt en zorgt voor stevigheid. De fibroblasten (bindweefselcellen) produceren op dagelijks niveau collageen. Maar ondanks ons lichaam dit zelf kan produceren neemt het sterk af na het 25ste levensjaar. Dit komt doordat de fibroblasten minder productief zijn. Dit zal zich uiten in: rimpels, haaruitval, broze nagels etc. Met name voor de huid staat collageen als waardevol supplement om dit verouderingsproces te onderdrukken.

Maar hoe stimuleer ik dan het collageen aanmaak?
Wil je jouw huid helpen met gezond collageen aan te maken dan is het belangrijk om de huid te voorzien van de juiste bouwstenen. Hiermee gaat de huid namelijk zelf aan de slag om collageen aan te maken. Dit doe je door het gebruik van supplementen. Supplementen komen via de bloedbaan het bindweefsel terecht, precies daar waar de collageen en elastinevezels zich bevinden en worden aangemaakt.
Naast huidveroudering tegen te gaan doet collageensuppletie nog veel meer.
Vaatwanden bestaan namelijk ook uit collageen. Heb je last van couperose, een hele gevoelige huid of zelfs rosacea? Dan is het werken aan je collageenproductie zeker adviserend. Hiermee maak je namelijk de vaatwanden sterker. Enorm belangrijk wanneer je last hebt van deze huidproblematiek. Verder is het ook een mooie aanvulling op acne met betrekking om littekens goed te kunnen laten genezen. Maar ook na een zwangerschap kan de huid een extraatje gebruiken om weer mooi terug te laten veren.
Eigenlijk is het stimuleren van de collageenproductie een waardevol iets voor iedere huid.

Wat is nou het verschil tussen collageensuplementen en collageen boosters?

collageensupplementen bevatten collageenpeptiden in hun formulering. Peptiden zijn als de bouwstenen van eiwitten en kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd om specifieke eiwitten te vormen, zoals collageen. Wanneer je collageensupplementen neemt, voeg je eigenlijk collageenpeptiden toe aan je lichaam, die vervolgens worden gebruikt om collageen in zijn bestaande vorm te aan te maken.

Collageenboosters: stimuleren de aanmaak

Collageenboosters daarentegen zijn stofjes die de natuurlijke collageenproductie in je lichaam te stimuleren. Ze voorzien je lichaam als het ware van de “bouwstenen” die het nodig heeft om collageen te produceren. Het is een subtiele manier om je lichaam aan te moedigen om meer collageen aan te maken. Bijvoorbeeld proline (een aminozuur dat nodig is voor de vorming van collageen) en vitamine B12 (speelt een rol bij de vorming van collageen).

Kortom, collageensupplementen voegen collageen toe, terwijl collageenboosters je lichaam aanmoedigen om zelf collageen te maken.

Welke is beter? Het hangt af van jouw wensen

De keuze tussen collageensupplementen en -boosters hangt af van jouw specifieke behoeftes en levensstijl. Collageensupplementen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor veganisten, terwijl sommige collageenboosters wel vegan zijn. Strikt genomen bestaat er geen vegan collageen, omdat collageen een eiwit is dat van nature voorkomt in dierlijke weefsels, zoals huid, botten en kraakbeen. Om die reden kiest de vegan vaak voor collageen boosters.