Transparante en heldere adviezen
Maatwerk en direct resultaat
Innoverende producten en behandelingen
Gespecialiseerde huidspecialisten
Brede en holistische aanpak en geen symptoombestrijding

Acne een veelvoorkomende huidaandoening dat bij (bijna) elke leeftijdscategorie kan ontstaan. De één heeft een grotere kans op acne dan de ander. Hierbij spelen meerdere factoren een rol zoals hormonen, genetische aanleg en huidverzorging. Toch komt dit vaak niet alleen door bijvoorbeeld erfelijkheid maar grotendeels ook door ons voedingspatroon.

Voeding heeft een grote invloed op de huid, dat is iets waar wij met zijn allen steeds meer bewust van worden.

Wat is nou precies rol van voeding bij acne?

Verschillende onderzoeken hebben het verband van voeding en acne onderzocht, hoewel het bewijs niet sluitend is, hebben bepaalde voedingsfactoren mogelijke associaties aangetoond. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (voeding waardoor je bloedsuiker ineens sterk stijgt) kan acne verergeren. Dit zijn voedingsmiddelen met een hoge suikerwaarde zoals zoetigheden, suikerhoudende dranken en lekkernijen gemaakt van wit meel. Naast voeding met een hoge glycemische index is er bewijs dat zuivel ook een uitbraak van acne kan veroorzaken. De boosdoener hierbij zijn de mannelijke hormonen in de melk die de groei van koeien stimuleren. Deze hormonen verhogen, samen met de pus van de uiers, de talgproductie wat weer kan leiden tot acne.

Wat kun je dan juist wel eten om je ontstekingen te verminderen.

Het opnemen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen in je dieet kan een positieve invloed hebben op acne. Bij voedingsmiddelen of suppletie met een hoge waarde aan omega 3-veturen is aangetoond dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Hierbij kun je denken aan vette vis zoals zalm of makreel, walnoten, lijnzaad, bladgroenten en avocado’s. Daarnaast blijkt dat het een goede darmgezondheid en de inzet van probiotica ook effect heeft op acne. Probiotica heeft invloed op het immuunsysteem en werkt op het reguleren van de immuunrespons op ontstekingsremmers, waardoor het een goede keuze is voor mensen met huidontstekingen waaronder dus acne. Probiotica is het beste om te consumeren via gefermenteerde voeding zoals augurken, zuurkool, zuurdesembrood of via een supplement.

Welke invloed hebben vitamines en mineralen op acne?

Verschillende vitamines en mineralen spelen een rol bij het behoud van een gezonde huid (zie onze andere blog over vitamine C en collageen). Zo is bijvoorbeeld vitamine A cruciaal voor de celvernieuwing en de talgregulatie. Vitamine E werkt juist weer als anti-oxidant en zink heeft een antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen net zoals bijvoorbeeld magnesium. Hoewel een uitgebalanceerd dieet vaak voldoende hoeveelheden voedingstoffen bevat, kan in sommige gevallen suppletie worden overwogen.
Let op: elk mens is anders en individueel kunnen de reacties variëren. Daarom kiezen wij voor maatwerk samen met persoonlijk advies en begeleiding op het gebied van voeding/suppletie plus acnebehandeling.