Transparante en heldere adviezen
Maatwerk en direct resultaat
Innoverende producten en behandelingen
Gespecialiseerde huidspecialisten
Brede en holistische aanpak en geen symptoombestrijding

Wat is eczeem nou precies?

De laatste decennia komt eczeem in toenemende mate voor, vooral bij geïndustrialiseerde landen. Maar wat is eczeem nou precies? Eczeem is niets minder dan een ontstekingsreactie in de bovenste laag van de huid. Door deze ontstekingsreactie is er sprake van een defect in de huidbarrière waardoor het vocht gemakkelijker en snel kan verdampen in onze huiden. Daarnaast kunnen allergenen en bacteriën beter de huid binnendringen waardoor er ontstekingsverschijnselen kunnen ontstaan met als gevolg eczeem. In de meeste gevallen is dit erfelijk bepaald of het gevolg van een allergie maar klachten kunnen wel verergerd worden door voeding. Sommige mensen hebben namelijk een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Om eczeemklachten te beperken hebben wij de volgende tips bij eczeem:

Tip 1 Drink voldoende water

Je huid is een orgaan en heeft, net als je nieren, genoeg water nodig om goed te kunnen functioneren. Door voldoende te drinken reinigt de huid zich beter wat erg belangrijk is bij eczeemproblematiek. Door tenminste 2 liter water per dag te drinken kan jouw lichaam zich beter ontgiften. Daarnaas kan je bijvoorbeeld ook kamillethee drinken. Kamillethee werkt namelijk kalmerend en ontstekingsremmend.

Tip 2: Vermijd zuivelproducten

Veel mensen met eczeemproblematiek hebben vaak last van een intolerantie voor melkproducten. Dit komt doordat het enzym lactaste. Dit specifieke enzym richt zich op het splitsen van voedingsmiddelen waar lactose inzit zoals melk- en melkproducten. Als er geen of onvoldoende lactase aanwezig is in het lichaam kan lactose niet goed gesplitst worden waardoor het onverteerd in de dikke darm komt. Dit kan een trigger zijn tot een ontstekingsreactie zoals bij eczeem. Gelukkig zijn er genoeg vervangende producten zoals: amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk, geitenkaas, eieren en sojamelk (met mate).

Tip 3: Neem voldoende omega-3 vetten tot je

Omega 3 is een essentieel vetzuur wat wij nodig hebben in onze dagelijkse voeding. Een teveel aan omega 6-vetzuren kan ontstekingsbevorderend werken. Helaas wordt er in onze huidige voeding te veel omega 6 en te weinig omega 3 geconsumeerd. Daarom zien we tegenwoordig een verhoogde aantal mensen met een ontstekingsaandoening en huidproblemen. De juiste balans van omega 3 en omega 6 is daarom belangrijk. Het regelmatig eten van vette vis zoals zalm of makreel of een supplement omega 3 in de basisvoeding kan in veel gevallen gunstig werken. Mensen met eczeem lijken minder GLA (ontstekingsremmend omega 6-vetzuur) in hun bloed te hebben waardoor de kans op vochtverlies van de huid toe neemt. Daarom is suppletie een goede ondersteuning bij eczeem.

Tip 4: zorg dat je voldoende zink binnen krijgt

Zink is een stof wat we nodig hebben maar niet zelf kunnen aanmaken. Vandaar dat dit gewonnen wordt uit onze voeding. Het mineraal zink ondersteunt het immuunsysteem en bevat ontstekingsremmende eigenschappen.

Tip 5: Neem voldoende vitamine

Vitamine B is een essentieel ingrediënt voor de huid. Het heeft een hydraterende en ontstekingsremmende eigenschap. Vitamine B3 is een echte multitasker, het zorgt ervoor dat de huid het vocht beter vast kan houden en verminderd daarnaast de roodheden. Het versterkt de bovenste huidlaag en voorkomt irritaties en verhoogd de weerstand tegen irriterende stoffen. Dit is terug te vinden in onder andere: Tonijn, lever, kip pinda’s, zonnebloempitten, rundvlees, zalm, champignons avocado’s.

Naast vitamine B3 is het voldoende innemen vitamine C essentieel. Het is namelijk een sterke anti-oxidant wat ervoor zorgt dat de huid beschermd wordt tegen vrije radicalen waardoor irritaties en ontstekingen verminderen wat van groot belang is bij eczeem. Vitamine C is terug te vinden in kiwi’s, spruiten, rode paprika, zwarte bessen, aardbeien, broccoli, sinaasappelen en tuinbonen.

Daarnaast is vitamine D niet weg te denken bij eczeem. Vitamine D beschermd de huid namelijk niet alleen tegen infecties maar laat wonden sneller genezen en bevordert de vorming van nieuwe cellen, maar is ook van groot belang voor het algemene immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor huidinfecties

Hebben deze bovenstaande tips geen effect? Dan kan het zijn dat je een intolerantie hebt op specifieke voeding. Wellicht is het dan raadzaam om een intolerantie test te overwegen

Voedsel­intolerantie­test